Indhold

Årsplan: 9kl. Kristendom, 2016/17

Baggrund

Udgangspunkt og mål for undervisningen i Kristendom er Fælles Mål og fagets fagformål:

Fagformål

Eleverne skal i faget kristendomskundskab tilegne sig viden og færdigheder, der gør dem i stand til at forstå og forholde sig til den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold til andre.

Stk. 2. Eleverne skal tilegne sig viden om kristendom i historisk og nutidig sammenhæng samt om de bibelske fortællinger og deres betydning for værdigrundlaget i vores kulturkreds. Derudover skal eleverne opnå viden om andre religioner og livsopfattelser.

Stk. 3. Eleverne skal kunne bruge deres faglige kompetencer i forbindelse med personlig stillingtagen, medansvar og handling i et demokratisk samfund.

Følgende er kompetencemålene efter 9. klassetrin i faget kristendom:

Undervisningen tilrettelægges derfor for at kunne opfylde ovenstående mål. De tre kompetencemål vil der blive arbejdet bredt med i alle emnerne. Der vil til hvert af årsplanens emner blive vist hvilke færdigheds- og vidensområder der arbejdes inden for og hen imod. Ligeledes vil der i forbindelse med de enkelte forløb blive opstillet elevnære mål ud fra de forenklede fællesmål.

Undervisningens udformning

Undervisningen vil være baseret på læreroplæg og gruppearbejde. Vi kommer til at arbejde en del med kilder og analyse af disse, både for at give indblik i faget, men også for at ruste eleverne til en eventuel afgangsprøve. Udover arbejdet med kilder skal eleverne også undervejs komme med forslag til underemner og problemstillinger som er relevante at arbejde med i forbindelse med afgangsprøven. Til en eventuel afgangsprøve er det et krav at eleverne har stiftet bekendtskab med forskellige "kultur teknikker" for at ruste dem til prøven. I den sammenhæng vil eleverne i udarbejde forskellige opgaver bl.a. med udgangspunkt i programmet padlet, digitale præsentationer samt udkast eller ideer til produkter.

Da en eventuelt afgangsprøve vil foregår som en opgave med selvvalgt problemstilling, vil den sidste periode frem til sidste skoledag, være rettet meget mod forberedelse af afgangsprøven.

Oversigt

Tid Titel Emne Materiale
August/september Er der noget i livet der er helligt? Udgangspunkt for emnet LR9, kap. 1
Kulturmøder om kristendom, Islam LR9, kap. 2
og jødedom
September-oktober Jødedom Religionen jødedom USH, kap. 2
November-December Kristendom Religionen kristendom USH, kap. 3
December-Januar Islam Religionen islam USH, kap. 4
Februar-Marts Buddhisme Religionen buddhisme USH, kap. 6
Marts Opsamling Etik og moral Udsendelse
Marts-april Forberedelse af eventuel FSA

Materialer

LR9: Liv og religion 9

Titel/tema Sider
Er det i orden at krænke andres følelser? s. 9-16
Billedforbud s. 17-24
Kulturmøder s. 38-46
Religionsmøde i Danmark s. 47-50

USH: Under den samme himmel 9

Titel/tema Sider
Jødedom s. 6-37
Kristendom s. 38-77
Islam s. 78-109
Buddhisme s. 138-163

Udsendelser

Sted Titel
dr.dk Islams fem søjler
dr.dk Alle film klip til opgave 3 om Islam
dr.dk Fem skarpe om Islam
dr.dk Fem skarpe om Buddhisme
Sendt på DR K d. 17/3 Vores guddommelige verden med Morgan Freeman (2:6)

Religionsfaget.dk

Copyright

© 2017 Mikkel Kristiansen.

Dette værk er under en Creative Commons Navngivelse 4.0 International licens. Besøg http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ for at se en kopi af licensen.