Enzymer og genetik
Biologi, 8.klasse

Enzymer og genetik

Mål og begreber

  • Eleven kan beskrive erhvervsmæssig anvendelse af bioteknologi
  • Eleven har viden om anvendelse af bioteknologier i erhverv
  • Eleven kan koble biologiske processer til anvendelser inden for bioteknologi
  • Eleven har viden om biologiske processer knyttet til bioteknologi
  • Eleven kan forklare mulige fordele og risici ved anvendelse af bioteknologi
  • Eleven har viden om interessemodsætninger i relation til bioteknologi

Opsamling på sidste uges forsøg

  1. Gennemgang af forsøget
  2. Efterbehandling

    • Gik det som forventet?
    • Hvorfor/ikke?

Enzymer - hvad er det?

  • Protein
  • Værktøj
  • Katalysatorer (igangsættere)
  • Koden for vores enzymer rummes i vores DNA

Enzymer - hvad bruges de til?

Udover deres centrale placering i vores krop er de vigtige i industrien:

  • Rengøringsmidler
  • Læderbehandling
  • Cowboybukser
  • Medicinal industrien
  • Bioethanol

Bromelinforsøg

Bromelin - Et enzym

  • Findes i ananas
  • Giver kildende/prikkende fornemmelse i læberne
  • Nedbryder protein
  • Ødelægges ved kogning

Gensplejsning af planter

Definition:

Gensplejede, genmodificerede eller transgene planter er planter, som har fået tilført et eller flere gener fra andre planter eller andre organismer. Man kalder også planter for genmodificerede, hvis de har fået et eller flere af deres egne gener gjort inaktive.

Gensplejsning med bakterier

Svulst

Tilførsel af gener/svulst

Jordbakterie/svulst

Svulst

Tilførsel af gener/kanon

Genkanon

Genkanon

"Slukning" af gener

  • Tomat

    • Tomatens PG-gen nedbryder cellevægge
    • Ved at "slukke" for genet kan tomatens holdbarhed forlænges
  • Kartofler

    • Slukke for genet der omdanner stivelse til sukker
    • Forøger holdbarhed samt kvalitet ved chips fremstilling

Gensplejsede fødevarer

  • Hvad mener du?
  • Hvad vil du vælge?
  • Hvorfor?

Lektier

Læs side 82-91

Lektier