Introduktion til mikrobiologi

Introduktion til mikrobiologi

Mål og begreber

Mål for idag

  • Synliggøre hvad I har lært om emnet "Evolution"
  • Samle på spørgsmål og uafklaretheder
  • Introducerer jer til emnet mikrobiologi

Mål for mikrobiologi:

  • Gøre jer bekendt med hvad mikroorganismer er, hvad de bruges til og hvorfor de kan være farlige.
  • Lære jer god laboratorieskik og sikkerhed
  • Kunne gennemføre, evaluere og finde fejlkilder for forsøg
  • Årsplan

Opsamling på Evolution

Mindmaps

Testen

Hvor bruger vi mikroorganismer?

Introduktion til: Vi bruger biologien

Følgende emner kommer vi blandt andet ind på:

  • Genteknologi
  • Svampe:
    • bagning
    • gæring
  • Bakterier:
    • Creme Fraiche
    • Surmælk
  • Enzymer:
    • Vaskepulver

Sikkerhedsregler

  • Vask altid hænder grundgigt med sæbe før og efter du arbejder med bakterier
  • Tør dem af i papir, ikke i håndklæder
  • Dine fingre må ikke komme i kontakt med munden
  • Undgå direkte kontakt med mikroorganismer
  • Spis aldrig mad i laboratoriet - især ikke når der arbejdes med mikroorganismer!
  • Brugt udstyr som petriskåle og pipetter skal bortskaffes i lukkede affaldsposer

Selvstændigt arbejde

1. Læs i grundbogen:

  • Side 58 (stop ved Gå på mikrojagt)
  • Side 60-61
  • Den blå spalte på side 63

2. Fagbegreber

  • Er der ord du gerne vil have forklaret?

3. Vi bruger historiegrupperne

Lektier

Side 64-65, husk at læse forsøgene

Lektier